O nama


Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o., tvrtka je u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu. Osnovana je 23. siječnja 1992. godine odlukom Predsjedništva Zajednice sveučilišta s temeljnim ciljem da bude nakladnički servis svih hrvatskih sveučilišta, znanstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija te pojedinaca u Republici Hrvatskoj.

Nastojanja da se tiskaju i nekomercijalna djela visoke vrijednosti, koja predstavljaju temelje naše civilizacije i kulture, pružio je Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi legitimaciju među izdavačima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima, te je Hrvatska sveučilišna naklada postala omiljena nakladnička adresa sa golemom mrežom autora i vanjskih suradnika. U dvadeset četiri godine rada objavljene su stotine knjiga u kojima kriteriji za objavljivanje nije isključivo komercijalan.

Nakladnička djelatnost prati i aktualna društvena zbivanja. Nakladnički projekt Croatia in the war (1992.) na stanovit je način naslijedio projekt Svjedoci povijesti (1997) u kojem posredni ili neposredni sudionici svjedoče o zbivanjima vezanim s raspadom bivše Jugoslavije. Među ostalim naslovima osobitu su pozornost u javnosti privukle knjige I. Rogića Tko je Zagreb, B. Perasovića Urbana plemena, A. Šoljana Prošlo nesvršeno vrijeme, J. Laušića Sutoka, T. Maroevića Klik, G. Sušca Jutarnja novost, I. Boškovića Orjuna-Književnost i ideologija te Kulturni bestijarij koje su nagrađene prestižnim nagradama i državnim nagradama za znanost. Poseban status ima novopokrenuta biblioteka FORENZIKA u kojoj planiramo pokriti široko polje forenzične znanosti. Ovogodišnji broj objavljenih naslova je trideset, što Hrvatsku sveučilišnu nakladu svrstava među srednje hrvatske nakladnike. Zalažemo se za napredak nakladničke djelatnosti koja bi, osim njegovanja i očuvanja hrvatske znanstvene i kulturne baštine, pred čitatelje donijela knjige svjetske kulture i znanosti s osobitim naglaskom na potrebe hrvatskih sveučilišta (znanstvena literatura i udžbenici). Za našu nakladničku orijentaciju karakteristično je više znanstvenih izdanja koja su korisna i zanimljiva široj čitalačkoj publici čime nastojimo popularizirati najnovije znanstvene spoznaje i dosege hrvatske akademske zajednice.